Polyester är ett syntetiskt tyg som är vanligt förekommande på marknaden. Ofta är det blandat med andra typer av material eftersom det bidrar med slitstyrka.

Polyester som material:

Polyester är tillverkat av råolja i långa kedjor (poly), precis som plaster. Rena polyesterplagg påminner därför om plast i känslan. Det blir lätt svettigt och kladdigt när det är varmt eller svalt när det är kallt. Tyg av polyester andas inte och du behöver därför tvätta detta material i princip efter varje användning. Kläderna blir lätt statiska vid friktion men detta kan snabbt neutraliseras med vår funktionella Tvättspray – Fresh Linen No. 503.

Polyestern släpper ifrån sig små fibrer i tvättvattnet vid varje tvättning och det hamnar till slut i naturen som mikroplaster. Eftersom att polyester även är en icke förnyelsebar råvara, är de inte särskilt bra ur miljösynpunkt Men då kläder av polyester finns i de flesta garderober tycker vi ändå att det är viktigt att känna till hur man sköter om tyget på bästa sätt.

Hur man tvättar syntet och blandmaterial:

Polyester har även namn som fleece, nylon, elastan, akryl, polyamid, spandex eller lycra. Dessa varianter går under namnet syntet- och blandmaterial när man läser produktbeskrivningar. Materialblandningar har ofta några procent polyester i sig för att bli mer slitstarka. Handtvätta om möjligt tyget för att minimera avrivning av mikroplaster. Handvätt är oftast skonsammare än maskintvätt. Oavsett hur du väljer att tvätta dina polyesterplagg rekommenderar vi varmt att du använder vårt Tvättmedel – Delicate wash No. 203 ,  skonsamt och speciell framtagen för Fintvätt och syntet/blandmaterial. Perfekt i tvättprogram med lägre temperaturer i maskin och handtvätt.

Det går nog inte att undvika polyester helt. Strumpor och badkläder är i princip omöjliga att tillverka utan syntetiskt material. Men du kan undvika slit- och slängkläder.  Det gör skillnad om du t.ex avstår fleecetröjan och istället satsar på en härlig, stickad ylletröja som du kan ha som trotjänare resten av ditt liv. Bli medveten och läs på om plaggens material innan du köper, för bästa val och skötsel!