Polyester är ett syntetiskt tyg som är vanligt förekommande på marknaden. Ofta är det blandat med andra typer av material eftersom det bidrar med slitstyrka.

Polyester som material:

Polyester är tillverkat av råolja i långa kedjor (poly), precis som plaster. Rena polyesterplagg påminner därför om plast i känslan. Det blir lätt svettigt och kladdigt när det är varmt eller svalt när det är kallt. Tyg av polyester andas inte och du behöver därför tvätta detta material i princip efter varje användning. Plaggen blir lätt statiska vid friktion men detta kan snabbt neutraliseras med vår funktionella Tvättspray – Softening & Antistatic No. 503.

Polyestern släpper ifrån sig små fibrer i tvättvattnet vid varje tvättning och det hamnar till slut i naturen som mikroplaster. Eftersom att polyester även är en icke förnyelsebar råvara är det inte särskilt bra ur miljösynpunkt, men då plagg av polyester säkert finns i de flesta garderober tycker vi ändå att det är viktigt att känna till hur man sköter om tyget på bästa sätt.

Hur man tvättar syntet och blandmaterial:

Polyester har även namn som fleece, nylon, elastan, akryl, polyamid, spandex eller lycra. Dessa varianter går under namnet syntet och blandmaterial när man läser våra produktbeskrivningar. Dessa materialblandningar har ofta några procent polyester i sig för att bli mer slitstarka. Handtvätta om möjligt tyget för att minimera avgivningen av mikroplaster. Handvätten är nästan alltid skonsammare än maskintvätten. Oavsätt hur du väljer att tvätta dina polyesterplagg rekommenderar vi att du använder vårt Tvättmedel – Sensitive No. 203 för tvättprogram med lägre temperaturer i maskin eller handtvätt.

Det går nog inte att undvika polyester helt. Strumpor och badkläder är i princip omöjliga att tillverka utan syntetiskt material. Men du kan undvika slit och släng kläder.  Det gör stor skillnad om du t.ex skippar fleecetröjor och istället satsar på en härlig, stickad ylletröja som du kan ha som trotjänare resten av ditt liv. Bli målmedveten och läs på plaggens material innan du köper!