Oavsett om man bor i hus eller lägenhet så behöver man vårda sina kläder och textilier. Det är roligt och härligt att tvätta och det kräver ett smart utrymme. Vi lät två i vårt team få måla ut helt fritt om sina drömtvättstugor.

Kaisa:

Jag önskar en tvättstuga som har stora ytor där allt får plats utan att trängas och med en jättebänk att vika tvätten på. Tvättrummet måste inte vara särskilt stort utan kan istället vara smart designat med fällbara bänkar och torkanordningar. Allt får plats med organiserad ordning. I tvättrummet finns också en station med vatten, tvättho eller tvättbalja, där man kan skölja upp och handtvätta sina plagg. En lättöverskådlig plats för produkterna så att jag enkelt ser möjligheterna till rätt vård.

Bra att ha tillhands är galgar, klädnypor, tvättpåsar i olika storlekar och frottéhanddukar för plantorkning. Med ett smart hyllsystem kan man få gott om plats även i det lilla utrymmet.

Belysning med dimmers gör att det blir lätt att variera ljuset efter vad som ska göras i tvättstugan.

En modern tvättmaskin med moderna programval som skonsamt tvättar plaggen med minsta möjliga vattenåtgång. Smutsvätten ligger sorterad i olika korgar. En för mörkt, en för ljust och en för special eller akuttvätt såsom sportkläder. Detta måste familjen lära sig att sköta!

Häng upp de plagg som ska behandlas med tvättspray / functional freshener. Spraya dessa och låt sprayen sjunka in i plagget. När vädret tillåter så älskar jag att torka vår tvätt utomhus. Tvätt som hängt och torkat ute får en alldeles särskild njutbar doft.

I tvättstugan vill jag njuta av  skön musik och stannar en extra stund med kläd-vikningen och strykningen i ett lugnare tempo. Det är roligt att tvätta och skönt att stå och bry sig en stund.

Jag vill spendera mycket tid i min tvättstuga nu när Laundry Society finns. Jag vill kunna anpassa ljuset och platsen till mina behov. Använda bänken till fläckbehandling eller till att vika. Ljus och musik eller ljudbok utefter vad jag behöver just då. Varför inte lyssna till en meditation!?

Carina:

Jag drömmer om en tvättstuga där man kan man lägga ned smutstvätten i en lucka på övervåningen, och så åker de ner via rör till tvättstugans korgar; ett för fintvätt, ett för normaltvätt. Tvättluckan får gärna larma om någon råkar lägga smutstvätt i fel rör!

Vackra väggar och golv för att locka fram en känsla av att vilja vara här och av att det känns viktigt att vårda sina kläder. Att man vill avsätta dyrbar tid.

Praktiska upphängningsanordningar som är utfällbara från de vackra väggarna skulle jag vilja ha. Så att de inte syns när man inte har tvätt på tork. För plantorkningen önskas en ställning som är i flera våningar, och som åker upp från tvättbänken med ett enkelt knapptryck, när man behöver den. En tvättmaskin som spelar musik och som skickar ett sms när tvätten är klar vore drömmen. Och en strykstation där ångan till strykjärnet är inkopplat med en slang direkt från en dold vattenkran och därför aldrig tar slut eller behöver fyllas på. Och ja, att strykjärnet kan använda vanligt vatten. Det vore bra! Den ska känna av när det är skrynkelfritt och gör vad den behöver för att få till en slät strykning.

Många av våra idéer är troligen svåra eller rent av omöjliga att genomföra, andra tar lite längre tid. Men det som vi saknat allra mest när vi funderade på detta med tvätt och tvättplats, är lugn och ro under tvättiden och ville därför börja där. Du ska kunna ta hand om kläder och textilier så att de får den vård de behöver. Då kommer de att vara till glädje länge för den som ska bära plagget och kan ärvas av syskon eller byta ägare på andra sätt.

Du bidrar till renare vatten när du tvättar medvetet. Du ser på kläderna med nya kritiska ögon och upptäcker när något plagg inte behöver köras i tvättmaskinen. Inte än.  Du vill istället fräscha upp plagget och använder en av Laundry Society´s Tvättsprayer. De är antibakteriella eller har andra funktioner och doftar precis så som du vill ha plaggen igen, fräscha och nytvättat!

Lyssna till din favoritmusik, eller kanske välja ut en helt ny lista för tvättstugan. Vi har lagt upp listor på Spotify under våra dofter som du gärna får ta del av. Att känna lugn och ro till upplevelsen när man tar ut den rena tvätten, doften. Mmm. Detta är allt man behöver för att starta upp sin nya tvättritual!