Behövs verkligen enzymer i tvättmedel? Enzymer fanns inte i våra tvättmedel från början. Dom gjorde inträde med buller och brak någon gång på 80-talet. Sedan dess har det varit en vanligt förekommande tillsats i tvättmedel. Men vad är ett enzym egentligen och hur fungerar det?

Vad är ett enzym?

Enzymer är proteiner som bryter ner eller omvandlar andra ämnen. I tvättmedel används en mix av enzymer som bryter ner proteiner, fetter och kolhydrater. Enzymer kan även bryta ner fibrer i textilier vid brist på fläckar.

Hur fungerar enzymer?

Har du märkt att det pirrar på tungan när du äter ananas? Det är enzymet papain som kickar in! Enzymernas funktion i tvättmedel är att lösa fläckar. Enzymer är anpassade till att reagera med och bryta ner vissa ämnen. Så kallade lipaser bryter ner fettfläckar, proteaser bryter ner proteiner. Amylas, som naturligt finns i vår saliv, löser kolhydratfläckar. Så man kan i princip spotta lite saliv på en intorkad potatisfläck om man tycker det känns bra. Funktionen i vår mänskliga matspjälkning är att matsmältningen börjar redan i munnen. Dagens tvättmedel har alltså en inbyggd enzymcocktail så att alla plagg vid varje tvättillfälle ges en fläckbehandling, oavsett behov.

Våra produkter utan enzymer:

På Laundry Society ser vi inte tillräckligt goda skäl för att använda enzymer. Våra tvättmedels uppgift är att tvätta rent på ett milt sätt och med naturliga råvaror. Vår fläckbehandling bygger på de metoder man använde innan enzymernas inträde. Det är skonsamt för textiliernas fibrer.

Man behandlar varje fläck för sig med Fläckborttagaren Stain Away No. 72. Täck fläcken med Stain Away . Gnugga varsamt med fingrar eller med fläckborsten och tvätta sedan som vanligt. Den fungerar mycket bra på de allra flesta och vanligaste fläckarna.
Men skulle du ha lyckats få t ex blåbärsfläckar på vitt, och som efter behandling och tvätt, inte helt försvunnit.  Då använder du vårt Blekmedel Whitener No.73. Den återställer även gulnande eller solkiga textilier till sin ursprungliga nyans av vitt.

Fläckar- ett minne blott!