Behövs verkligen enzymer i tvättmedel? Enzymer fanns inte i våra tvättmedel från början. Dom gjorde inträde med buller och brak någon gång på 80-talet. Sedan dess har det varit en självklar tillsats i tvättmedel. Men vad är ett enzym egentligen och hur fungerar det?

Vad är ett enzym?

Enzymer är proteiner som bryter ner eller omvandlar andra ämnen. I tvättmedel används en mix av enzymer som bryter ner proteiner, fetter och kolhydrater. Enzymer kan även bryta ner fibrer i textilier vid brist på fläckar.

Hur fungerar enzymer?

Har du märkt att det pirrar på tungan när du äter ananas? Det är enzymet papain som kickar in! Enzymernas funktion i tvättmedel är att lösa fläckar. Enzymer är anpassade till att reagera med och bryta ner vissa ämnen. Så kallade lipaser bryter ner fettfläckar, proteaser bryter ner proteiner. Amylas, som naturligt finns i vår saliv, löser kolhydratfläckar. Så man kan i princip spotta lite saliv på en intorkad potatisfläck om man tycker det känns bra. Funktionen i vår mänskliga matspjälkning är att matsmältningen börjar redan i munnen. Dagens tvättmedel har alltså en inbyggd enzymcoctail för att alla plagg ska få sig lite fläckbehandling.

Våra produkter utan enzymer:

På Laundry Society ser vi inte tillräckligt goda skäl för att använda enzymer. Våra tvättmedels uppgift är att på ett milt sätt och med naturliga råvaror tvätta rent. Våra tvättmedel och tvättsprayer kan därför användas av veganer. Vår fläckbehandling bygger på de metoder man använde innan enzymernas inträde.

Man behandlar varje fläck för sig med Fläckborttagaren Stain Away No. 72. Ta lite Stain Away och täck över fläcken. Gnugga in med fläckborsten vid behov och tvätta sedan som vanligt. Det funkar på de flesta och de vanligaste fläckarna.
Skulle du ha lyckats med konststycket att sätta blåbärsfläckar på vitt som efter behandling och tvätt inte helt försvunnit så kommer hos oss en nyhet under hösten 2018 som löser problemet.

Fläckar- ett minne blott!