• ENZYMER I TVÄTTMEDEL?

  Enzymer i tvättmedel?

  Behövs verkligen enzymer i tvättmedel? Enzymer fanns inte i våra tvättmedel från början. Dom gjorde inträde med buller och brak någon gång på 80-talet. Sedan dess har det varit en vanligt förekommande tillsats i tvättmedel. Men vad är ett enzym egentligen och hur fungerar det?

  Vad är ett enzym?

  Enzymer är proteiner som bryter ner eller omvandlar andra ämnen. I tvättmedel används en mix av enzymer som bryter ner proteiner, fetter och kolhydrater. Enzymer kan även bryta ner fibrer i textilier vid brist på fläckar.

  Hur fungerar enzymer?

  Har du märkt att det pirrar på tungan när du äter ananas? Det är enzymet papain som kickar in! Enzymernas funktion i tvättmedel är att lösa fläckar. Enzymer är anpassade till att reagera med och bryta ner vissa ämnen. Så kallade lipaser bryter ner fettfläckar, proteaser bryter ner proteiner. Amylas, som naturligt finns i vår saliv, löser kolhydratfläckar. Så man kan i princip spotta lite saliv på en intorkad potatisfläck om man tycker det känns bra. Funktionen i vår mänskliga matspjälkning är att matsmältningen börjar redan i munnen. Dagens tvättmedel har alltså en inbyggd enzymcocktail så att alla plagg vid varje tvättillfälle ges en fläckbehandling, oavsett behov.

  Våra produkter utan enzymer:

  På Laundry Society ser vi inte tillräckligt goda skäl för att använda enzymer. Våra tvättmedels uppgift är att tvätta rent på ett milt sätt och med naturliga råvaror. Vår fläckbehandling bygger på de metoder man använde innan enzymernas inträde. Det är skonsamt för textiliernas fibrer.

  Man behandlar varje fläck för sig med Fläckborttagaren Stain Away No. 72. Täck fläcken med Stain Away . Gnugga varsamt med fingrar eller med fläckborsten och tvätta sedan som vanligt. Den fungerar mycket bra på de allra flesta och vanligaste fläckarna.
  Men skulle du ha lyckats få t ex blåbärsfläckar på vitt, och som efter behandling och tvätt, inte helt försvunnit.  Då använder du vårt Blekmedel Whitener No.73. Den återställer även gulnande eller solkiga textilier till sin ursprungliga nyans av vitt.

  Fläckar- ett minne blott!

 • TVÄTTSPRAY Vs LINNEVATTEN

  Tvättspray vs Linnevatten

  Vad är Tvättspray och linnevatten?
  Vi reder ut de olika klädsprayer som finns på marknaden

  Tvättspray, linnevatten, textilspray- ja det börjar bli svårt att veta vilken man ska välja och hur de funkar. Vad skiljer dem åt?

  Låt oss börja med den enklaste produkten, linnevatten. Linnevatten är ett doftsatt vatten som klassiskt doftar lavendel. Linnevatten fräschar upp unken doft på linne som legat vikt i ett skåp under längre tid. Ett äkta linnevatten är en tillvaratagen biprodukt från ångdestillering av lavendeloljan. Många linnevatten på marknaden idag är tyvärr inte äkta.

  Tvättspray är Laundry Societys spray-tvättmedel. En minitvätt – on the go. Den är extra uppfräschande och har en lätt rengörande effekt. Det kan användas som ett linnevatten eller ännu hellre för just sina funktioner.

  Grejen med Tvättspray är att det finns en unik funktion i varje Tvättspray. Funktionen är anpassad efter textilen i fråga, t ex bomull, viskos eller denim. Effekten kan t ex vara antistatisk eller anti-odöreffekt, som eliminerar matos eller lättare svettdoft.  Den aktiva ingrediensen här är zink, ett mineral som klassiskt använts i munsköljprodukter.

  Gemensamt för all Tvättspray är att de är effektivt uppfräschande och lätt rengörande, därav namnet. Tänk som du gör med torrschampo. Att förlänga tiden mellan tvättarna, det gör att du kan bära dina kläder ytterligare några gånger, utan att slita dem med vanlig tvätt.

  Hur använder man då en tvättspray?
  En tvättspray används till kläder som är använda, men inte smutsiga.

  Med lätt rengörande effekt balanseras den mikrobiologiska miljön så att bakterier inte växer till. Tänk som du gör med handsprit.
  Bakterier kan leva på hudavlagringar och Laundry Societys tvättspray motverkar det.

  Som ni förstår finns det allt ifrån enklaste konstgjorda linnevatten till avancerad bioteknik till våra plagg.  Och det viktiga är att rörelsen är igång för att tvätta mindre. Vi på Laundry Society hyllar tvättsprayrörelsen för att spara på plaggen, tiden och planeten.

  Spray on folks!

  Tvätta jeans med spray

                                                                                                                                                                     
 • TVÄTTA JEANS

  Tvätta jeans – Jeans ska inte tvättas så ofta. Selvage denim ska undvika tvätt överhuvudtaget.
  Varför ska man inte tvätta jeans och hur gör man då när ens favorit jeans börjar kännas ofräsha?
  Nu finns äntligen en tvättspray lösning för att slippa tvätta dina brallor i maskin och samtidigt behålla otvättade looken.
  Laundry Society har utvecklat en Tvättspray för att fräscha upp dina denim kläder utan att behöva tvätta i maskin. Tvättspray No 501 är speciellt framtagen för användas till alla typer av denim.

  Doften är både mjuk och grov på samma gång och påminner om slitstyrkan man hittar i jeansmaterial men ger inte känslan av nytvättat. Och det är lite av grejen. Eftersom dina jeans inte är nytvättade vill du heller inte ha en sådan doft på. Tvättspray Denim No 501 har an antibakteriell funktion för att ta död på bakterier som kan orsaka mindre god doft. Dessutom sätter vi vår denim doft på tyget och du kan känna dig fräsch i dina jeans igen även om det gått 2 år som dom inte fått en tvätt på.
  Häng upp dina jeans spraya med Tvättspray Denim No 501. Redo för använd igen inom ett par minuter igen. Snabbt, säkert och enkelt.

  Torrtvätta Jeans:
  Tvättspray ligger i linje med hur jeansföretagen arbetar.
  Selvage denim med en vävning av vit och blå tråd enligt en viss struktur. Det blir ett väldigt snyggt slitstarkt material, jeans är ju är väldigt tåligt. När man tvättar sina jeans första gången så blöder den blå trådens färg över på den vita tråden och jeansens karaktäristiska utseende tonas ner. Vid fortsatt tvättande försämras look och slitstyrka ytterligare. Jeansföretag, värda sitt namn, rekommenderar dig att låta jeansen förbli otvättade och se det schyssta i att låta sina jeans slitas in och bli följsamma. Med Tvättspray denom No 501 blir dina jeans personliga. Det är lite som att gå in sina skor.

  Tvättspray – Antiseptic Denim No 501

                                                                                                                                                                            

                                                                                                                                                          

 • HÄNGTORKA TVÄTT

  Börja hängtorka tvätt

  Att hängtorka tvätt- är det bästa naturliga sättet att torka plagg på! 

  Torktumlaren går varm i många hem, men faktum är att den knappt behövs för att torka tvätt. Tidigare användes torktumlare för att fördela dun i kuddar eller jackor. Men nu används inte längre dun i våra täcken, kuddar eller jackor i samma utsträckning av etiska skäl. Då infinner sig en annan positiv sidoeffekt – Man slipper att torktumla!

  Att hängtorka sin tvätt och minska på torktumlingen har många positiva fördelar. Man sparar på plaggen – De flesta som använder torktumlare känner säkert till “luddsamlingen” som kan plockas bort efter varje användning, bara detta visar hur torktumlingen faktiskt sliter på textilen. Man sparar även in på energiförbrukningen – Eftersom torktumlaren drar onödig energi. Verkligen onödig energi med tanke på att tvätten torkar superbra i rumstemperatur eller ännu hellre utomhus så att vinden får svepa över tvätten och torka den.

  Genom att investera i lite tvättlina, torkställning eller annat rack att hänga tvätten på kan du alltså förlänga livet på dina textiler. Skaffa dig även ett gäng fräscha klädnypor och lite galgar.

  Come Clean.

  Kaisa, chefsutvecklare hos Laundry Society tipsar:

  “När jag ska hängtorka tvätt använder jag enkla metallgalgar som har sparats från kemtvätten!

  Det finns att köpa för en liten peng i butiker också. Jag kallar dom för mina tork galgar.

  Att hänga upp blusar, t-shirts och skjortor på galgar när de torkar gör att man slipper veck och onödiga skrynklor. Så enkelt och snabbt kan du vara igång med ditt nya naturliga sätt att torka tvätt på!”

Logga in